Aktuálně
sledujte naše akce, již brzy

SRDEČNĚ VÁS ZVEME NA:

Ovoce vhodné k pálení

Švestky

Jsou nejvhodnější surovinou, musí být dobře vyzrálé. Výtěžnost švestkového kvasu je 9-12 litrů z 50 % destilátu ze 100 kg kvasu. Ovoce kvasí 6 - 8 týdnů.

Třešně

U tohoto druhu ovoce dáváme přednost tmavším odrůdám. Nádoby plníme pomačkanými odstopkovanými plody. Celé tvrdé ovoce se špatně rozkládá. Kvasný proces probíhá velmi rychle a obvykle netrvá déle než 3 - 4 týdny. Kvas je potřebné po prokvašení co nejdříve destilovat. Výtěžnost ze 100 kg ovoce je cca 7 - 8 litrů z 50 % destilátu.

Jablka a hrušky

Vyzrálé ovoce musíme podrtit. Celé ovoce, případně krájené se plně nerozloží, což snižuje výtěžnost i kvalitu destilátu. Nejkvalitnější jablkovici získáme kvašením čisté jablečné šťávy. Kvašení trvá 6 - 10 týdnů, v závislosti na teplotě kvasného prostoru (kvas v teplé místnosti bude podstatně rychleji hotový). Výtěžnost ze 100 kg kvasu je asi 7 litrů z 50 % destilátu.

Meruňky

U meruněk platí podobné zásady jako u švestek, jen je vhodné ovoce před použitím vypeckovat.


Něco málo o kvasu

Ovoce musí být zralé až přezrálé, očištěné, nenahnilé a bez plísní. Musí se podrtit nebo zmoštovat a naložit do sudu (z plastu, dřeva, skla, nerezu, smaltu). Nevhodné jsou kovové a hliníkové nádoby. Do jablek i hrušek je vhodné přidat vodu tak, aby shora kvasu nevyčnívala suchá dužnina. Ideální naplnění nádoby je ze 4/5. Nádoba musí být uzavřená víkem s minimálním odvětráním (zabránění přístupu nežádoucích bakterií). Nejlepší je  nádoba hermeticky uzavřená, osazená kvasnou zátkou.

Nádoba musí být umístěná ve větrané místnosti a nemělo by se s ní míchat. Přestane-li unikat CO2, je kvašení u konce (chladem se proces zpomaluje a může se i pozastavit), poté nastává doba dokvašení. Až klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule, je nutné kvas ihned vypálit. V případě hrušek, pokud je cukernatost mezi 1-2 %, odvést k vypálení. Pokud se takto neučiní, hrozí nebezpečí tzv. octového kvašení, kdy tyto kvasinky začnou pro svou potřebu spotřebovávat alkohol obsažený ve kvasu, který vznikl v dřívějším období alkoholového kvašení.

Ovoce sklízené na podzim kvasí zpravidla v rozmezí 5 až 10 týdnů, dokvašení trvá asi 1 až 3 týdny. Celý proces může trvat až 6 měsíců, dle teploty. Optimální teplota pro hodnotný kvas je 17° C. S kvalitou ovoce, jeho vyzrálosti a cukernatosti, potažmo přípravy kvasu roste stupeň výtěžnosti. Ze 100 kg kvasu je možné získat 5 až 9 litrů 50% pálenky - u švestek či moštu (jablka, hrušky) i více.
Kvasinky: pro ideální kvalitní vykvašení je nejlepší přidat do kvasu kvasinky a výživu pro kvasinky. Kvasinky zajistí rovnoměrné kvalitní prokvašení bez jakýchkoliv změn v chuti kvasu či pálenky.
Pokud pro přípravu kvasu nemáte čas, nádoby, prostory apod., můžete ovoce dovézt k nám, ovoce hromadně vykvasíme v naší kvasírně a po vypálení si jen vyzvednete hotovou pálenku. Na 1 litr 50% pálenky potřebujete 12 kg jablek nebo 11 kg švestek.

..a navštivte nás, budete vítáni..